top of page

Domaće od malih nogu

Updated: Jan 18, 2021


Projekt Domaće od malih nogu čiji je jedan od partnera i LAG „Sjeverne Istre“, financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., a približit će djeci vrtićke i školske dobi konzumaciju lokalnih namirnica i koncept „nula kilometara“.

Cilj projekta bio je stvoriti preduvjete za povećanje potrošnje te uvođenje novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno-obrazovne ustanove na području Istarske županije, a time i na području djelovanja LAG-a „Sjeverne Istre“. Dok koncept „nula kilometara“ predstavlja pojam za proizvode koji prelaze najkraću moguću udaljenost od proizvođača do krajnjeg kupca kako hrana koja se konzumira nebi bila uvezena s velike udaljenosti. Navedenim konceptom hrana je svježija, zdravija i zadržava svoje sastojke, jer provede manje vremena u tranzitu.

Poticanje djece da uživaju u kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani od ranog doba je prvi, a možda i najvažniji korak u procesu stvaranja zdravih navika i odluka. Stoga će se kroz projekt Domaće od malih nogu nastojati približiti djeci lokalne proizvođače za što su se snimila četiri videa koja su na djeci zanimljiv i šaljiv način predstavila OPG-ove s područja sjeverne Istre. Osim toga kroz edukativne videe djeca su naučila kako pripremati domaću tjesteninu i istarske slastice, sve blagodati meda i maslinovog ulja, a naučila su i kako nastaje brašno, kakvih sve vrsta brašna ima te što se od brašna dobiva.


Osim djece u projekt je bilo uključeno i kuharsko osoblje iz objekata predškolskih i osnovnoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova za koje se pripremilo mentorstvo. Cilj mentorstva je primjena stečenih znanja i vještina sa stručne video radionice u okviru realnih radnih uvjeta u samim odgojno-obrazovnim ustanovama. Za ovaj dio projekta također je snimjen video materijal za pet recepata za zdrava, a ipak ukusna jela koja bi se uvela u odgojno-obrazovnih ustanova. Potom je održana video radionica kada je chef Ivan Ergović zajedno s kuharskim osobljem iz škola i vrtića pogledao sav video materijal, dodatno pojasnio pojedine korake u pripremi te odgovarao na pitanja.

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page