top of page

Istarski festival pašte


Istarski festival pašte je manifestacija u kojoj smo od samog početka, dakle od 2014. godine i koja nam je iskreno prirasla srcu. Sada već davne 2014. zatraženi smo da osmislimo cjelokupnu manifestaciju, od njezinog imena, vizualnog identiteta, koncepta pa do odnosa s javnošću te cijele marketinške kampanje. Stoga činjenica da je već prvu godinu festival polučio odličan uspjeh bila nam je dodatna motivacija za iduće edicije.

Festival je iz godine u godinu rastao, privlačeći sve veći broj posjetitelja željnih dobrog pjata domaće istarske pašte, ali i posebnog ozračja koji ga prožima. Sam prostor već priziva osjećaj lakoće življenja, sa stoljetnim stablima i njihovim zelenim krošnjama koje nude tako željeni hlad u prvim danima srpnja kada se festival održava. No magična atmosfera ne bi bila moguća bez brojnih izlagača kojih je zadnju godinu bilo gotovo trideset i njihovih autentičnih proizvoda, bez gastro showa gdje su vrhunski istarski kuhari pokazali svoje znanje, bez žminjskih nonica koje su sve zainteresirane učile kako se mijese fuži, krafi, makaruni i druga istarska tradicionalna pašta. Dakako da bi cjelokupni dojam bio znatno blaži bez odličnih glazbenika koji su svoje nastupe izveli na pozornici Istarskog festivala pašte.

Iako zbog covid-19 virusa prošle godine nismo bili u mogućnosti organizirati festival, Općina i Turistička zajednica Općine Žminj prijavili su Istarski festival pašte na projekt Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kojeg provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj, Klub članova selo. Prijavljen je u kategoriji Ruralno turistički projekti, a upravo je protekli vikend komisija stručnjaka bila u obilasku Žminja kako bi se detaljnije upoznala s festivalom.

U kategoriju Ruralno turistički projekti mogu spadati pojedinačne, ali i lokalno-regionalne inicijative poput očuvanja baštine, tradicijske manifestacije, centri za posjetitelje, kulturno-turističke rute, turistički film, projekti upravljanja kvalitetom i drugi. Promocijom i održavanjem Istarskog festivala pašte nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti zaštita, vrednovanje autohtonih, izvornih tjestenina kao i poticati te podržati lokalne proizvođače tjestenina na ustrajnost i kreativnost u njihovom poslu i novim proizvodima iz ove branše.


18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page