top of page

Festival Encijan


Krajem kolovoza održano je prvo izdanje Festivala Encijana koji se izvorno trebao održati na Ćićariji, odnosno u Rašporu i Račjoj Vasi, no zbog situacije uzrokovane COVID-19 virusom, prva edicija festivala održana je isključivo online.

Dvodnevni online festival obuhvaćao je brojne i različite aktivnosti poput obrazovnih predavanja, promocije domaće kuhinje i drugih proizvoda u suradnji s lokalnim ponuđačima, obrtnicima te društvenim poduzećima. Promovirao je bogatstva kulturne baštine gradina, života u njima te botaniku i etnobotaniku s područja Ćićarije, a održan je putem Facebook stranice Projekta Kaštelir. Druga edicija održat će se u 2021. godini, nadamo se na prekrasnim obroncima Ćićarije.


Festival Encijana je dio projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od listopada 2018. godine. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba. Zarastanjem gradina, iseljavanjem lokalnog stanovništva, gubitkom tradicije i povezanosti s drevnom prošlošću, izgubilo se i znanje o biljkama koje su u ono vrijeme rasle na području Ćićarije, ali i znanje o njihovom korištenju. Stogase festivalom htjelo ukazati i na mogućnost komercijalnog uzgoja encijna te drugih biljaka, poput matičnjaka i promorskog vrijeska, na Ćićariji, a sve s ciljem povratka stanovništva u taj dio Istre kao i zbog zaštite autohtone flore od devastacije uslijed nekontroliranog vađenja bilja iz prirode.

Online izdanjem festivala kroz video materijale nastojalo se predstaviti svo bogatstvo i raznolikost ćićskog kraja. Pa se kroz edukativne radionice upoznalo bilje i njegovo korištenje te njegove mogućnosti razmnožavanja, prikazan je postupak pripreme dva ćićska jela, pasutice sa suhom skutom (koja se proizvodi isključivo na Ćićariji) i ćićske jote s ječmom. Bilo je moguće saznati štošta o prapovijesnim gradinama s područja, te nekadašnjim načinom klesanja kamena i alata koji su za to bili potrebni. Usto održano je i predavanje o ekološkoj poljoprivredi koja svakog dana postaje sve značajnija.

Uz obrazovna predavanja prikazani su i video materijali zabavnog karaktera gdje se moglo upoznati pješačke i bike rute na Ćićariji, samoniklo bilje koje uz njih raste, lokalne proizvođače, a moglo se i poslušat istarske folklorne pjesme. Prikazana je i dječja predstava kao i dvije dječje radionice na kojima se moglo naučiti napraviti istarsku loptu ili lutku.


Online izdanje Festivala Encijan postiglo je nevjerojatan uspjeh. Više od 45200 korisnika vidjelo i/ili popratilo festivalske aktivnosti, bilo je više od 3000 pregleda stranice i više od 9600 komentara i dijeljenja sadražaja.



45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page