top of page

46. Trka na prstenac

Updated: Sep 28, 2023Već gotovo pola stoljeća traje tradicija održavanja Trke na prstenac u Barbanu, viteške igre čiji najstariji zapis datira u daleku 1696. godinu. Iako je stoljećima bila zaboravljena, zahvaljujući pojedincima zaljubljenim u barbansku tradiciju i povijest, biva obnovljena 1976. Odtada se odžava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu, stoga nam je još veća čast da smo posljednjih pet godina i mi dio ove nevjerojatne tradicije.

Trodnevna manifestacija započela je u petak u večernjim satima podizanjem zastave Trke na prstenac. Potom je uslijedilo i otvorenje izložbe u Centru za posjetitelje pod nazivom „Susret s prošlošću“, gdje su se predstavili Tarcizio Bastijanić sa zabilježenim trenucima u vremenu i Silvano Jelenić sa starim razglednicama i markama. Subota je bila namijenjena Trci na viticu, 26. po redu koju je, s ukupno 5,5 bodova, izborio Andrej Kancelar, dok je glavni događaj bio zakazan za nedjelju u 17 sati.

Na Trci na prstenac sudjelovalo je sveukupno 16 konjanika čija su se imena kao i imena njihovih kopljonoša pročitala u sklopu svečanog otvorenja manifestacije. Ovogodišnji slavodobitnik je Luka Kancelar, tridesetčetverogodišnjak kojemu je ovo 10 nastup na manifestaciji, a ovo mu je prva pobjeda s rezultatom od ukupno 7 punta.


19 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page