top of page

Arca Adriatica – europski projekt za očuvanje maritimne baštine Jadrana

Updated: Sep 28, 2023



U sklopu europskog projekta Arca Adriatica, iz programa Interreg Italija-Hrvatska, posljednja aktivnost koju smo organizirali bilo je dvodnevno studijsko putovanje, 16. i 17. rujna, pod nazivom „Đir po Kvarneru“. Zajedno s Turističkom zajednicom Kvarnera koja je ujedno i partner na projektu, studijsko putovanje okupilo je novinare, djelatnike u turizmu i turističkom marketingu te partnere projekta.

Glavni cilj projekta razvoj je zajedničkog turističkog proizvoda koji se temelji na načelima društvene i ekološke održivosti i koji u isto vrijeme valorizira, čuva, štiti i promiče maritimnu baštinu. Kroz projekt povećava se i dostupnost pomorske baštine zahvaljujući virtualnim i otvorenim muzejima te interpretacijskim centrima koji su bili posjećeni u sklopu studijskog putovanja.

Sudionicima su tako predstavljeni interpretacijski centri u gradu Krku i Malom Lošinju koji su realizirani tijekom projekta Mala barka 2, svojevrsnog prethodnika aktualog projekta Arca Adriatica. Osim toga posjetio se i onaj u Malinskoj-Dubašnici, pod nazivom DUBoak koji je još uvijek u fazi izgradnje, ali koji će biti dovršen do kraja 2021. godine. U Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog Primorja Rijeka, osim što je razgledan stalni postav vezan uz pomorsku baštinu, prezentiran je i virtualni muzej koji je također dio projekta Arce Adriatice. Želja je upravo kroz interpretacijske centre, muzeje i bazu maritimne baštine povećati broj trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine.

Kao neizostavna točka pri posjeti Malom Lošinju je Muzej Apoksiomena koji dakako priča svoju nevjerojatnu priču kroz jedinstven pristup izlaganja artefakta i vođenja kroz postav. Da je pomorsku nematerijalnu baštinu moguće iskoristiti u turističke svrhe pokazala je Petra Kraljić čiji je storytelling bio emotivan i osoban, ali i poučan jer se kroz priču o njoj i njezinoj obitelji upoznaje s nekadašnjim načinom života u Malinskoj-Dubašnici na otoku Krku.

Jedne od ključnih točaka putovanja bile su i markacije, odnosno informativne table na kojima je moguće pronaći informacije vezane uz maritimnu baštinu Kvarnera. Sveukupno je postavljeno 90-tak markacija, što u projektu Arca Adriatica, što u prethodnom Mala barka 2.

Dvodnevno putovanje okončano je u Mošćeničkoj Dragi posjetom interpretacijskom centru Kuća od mora gdje su se mogle saznati informacije o pomorstvu, brodogradnji i ribarstvu. Da bi doživljaj bio potpun zaslužna je iznimna gastro ponuda restorana Molo Longo u Rijeci i Zijavice u Mošćeničkoj Dragi.

U sklopu projekta Arca Adriatica planira se i nastup na Biograd Boat Showu od 20. do 24. listopada koji također ima za cilj promociju projekta i njegovih ideja o očuvanju, valorizaciji i promociji pomorske baštine kako Kvarnera tako i Jadrana.

Kroz projekt realizirali smo još i sljedeće usluge:

- Izrada promotivnih videa i fotografija

- Pružanje usluge osmišljavanja, pripreme i tiska promotivnih materijala i drugih promotivnih elemenata

- Aktivnosti uspostave i promocije projekta: medijsko planiranje i zakup medija


25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page