top of page

Festival Encijan

Updated: Sep 28, 2023


Prošla je godina doista bila drukčija i zahtjevnija, a u procesu naučili smo brojne nove vještine i prilagodili se na neke nove, online evente. Jedan od njih bila je i prva edicija Festivala Encijan koja je bila u potpunosti u online izdanju te iako iznimno uspješna, jedva smo dočekali i drugo izdanje festivala. Ono kada smo mogli biti u živo na Ćićariji, osjetiti njezine mirise i okuse i družiti se s brojnim ljubiteljima ovoga kraja. Bila su to dva dana puna događaja za sve generacije uz Istra Inspirit, ćićska jela u pokretu by Kampanjola, predstavu i dječje radionice Birikine, sajam istarskih autohtonih proizvoda i obrta, vođene rekreativne šetnje prirodom te koncerte etno bendova Šćike i Franka Krajcara & grupe Indivia.

Druga edicija Festivala Encijan održana je u sklopu projekta KAŠTELIR, koji za cilj ima promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote. Poseban naglask stavljen je na kulturnu baštinu, odnosno Gradinu Rašpor, na kojoj su se u sklopu projekta po prvi puta vršila arheološka istraživanja, te na bogatstvo ćićske bioraznolikosti budući da ovo područje obiluje ljekovitim, aromatičnim i drugim važnim biljem, dok je naglasak bio na biljci encijan.

Festival Encijan održan je 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu. Druga edicija festivala donijela je posjetiteljima i stanovnicima Ćićarije različite aktivnosti, od ponude autohtonih istarskih proizvoda (OPG-i, obrti i zanati), posebnu ponudu domaćih jela iz kuhinje Kampanjole, rekreativne vođene šetnje uz stručne planinarske vodiče PD »Glasa Istre« iz Pule, dječje radionice u organizaciji Birikine kao i nezaboravnu interpretativnu šetnju Istra Inspirita.

U večernjim satima započeo je glazbeni program u etno stilu. Ščike su u petak u Račjoj Vasi usprkos lošijoj vremenskoj prognozi održali nezaboravan koncert na platou pored »stare škole«, dok su u subotu u Rašporu, Franko Krajcar & grupa Indivia nastupali na predivnoj rašporskoj livadi te omogućili nezaboravne trenutke posjetiteljima Ćićarije. U Rašporu su članovi Istarskog pljočkarskog saveza zaigrali pljočke, a bila je to prava prilika da i najmlađi iskušaju svoje sposobnosti i bace pljočku po prvi put na privremenom igralištu u Rašporu.

U sklopu Festivala održana su i online predavanja na temu »Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj: Značaj poljoprivrednog obrazovanja za razvoj poljoprivrede u Istarskoj županiji« koju je predstavio dr.sc. Milan Oplanić uz gostovanje Marka Bratovića, zatim temu »Poticanje ruralnog poduzetništva: Osobine žena i njihove upravljačke uloge na OPG-ima« o kojoj je govorila dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, uz gostovanje Ane Ritoša te temu »Botanika i etnobotanika« koju je predstavila doc. dr. sc. Ivana Vitasović Kosić.



79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page