top of page

KLIK Pula – konferencija na temu Nautičkog turizma

Updated: Sep 28, 2023



U pulskom Kino Valliju, 23. studenoga, organizirali smo konferenciju pod nazivom Nautički turizam – izazovi, trendovi i inovacije. Konkurentnost nautičkog turizma te utjecaj nautičkog turizma na okoliš i njegova zaštita, bile su glavne teme konferencije koja je organizirana u sklopu projekta KLIK Pula zajedno s partnerima projekta partnerima projekta: Škola za turizam, ugostiteljstvo, nositeljem projekta, i trgovinu Pula i HGK – Županijska komora Pula.

Konferencija na kojoj se raspravljalo o postojećim izazovima, trendovima i inovacijama u nautičkom turizmu osmišljena je u cilju razmjene znanja, vještina i usluga te uspostave nove strateške suradnje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora. Sve ove aktivnosti trebale bi pridonijeti u provedbi programa budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma (KLIK Pula) kao generatora inovacija te izvrsnosti ljudskih potencijala i usluga.

Nautički turizam u Hrvatskoj pokazao se kao izuzetno atraktivan garantirajući gostima kvalitetan odmor i osobnu sigurnost koja je postala glavni motiv dolaska. Pritom nautički turizam doprinosi razvoju cijeloga gospodarstva od razvoja male brodogradnje, kvalitete servisnih usluga u marinama, izgradnji nautičke infrastrukture, zaštite bioraznolikosti mora i niza drugih segmenata, pa čak i gastronomije.

Na panelu o konkurentnosti hrvatskog turizma sudjelovali su prof. dr. sc. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, predsjednik nadzornog odbora Luke Rijeka d.d., Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina HGK, član uprave Tehnomont d.d. i član uprave Tehnomont brodogradilišta Pula d.o.o., kapetanica Dolores Brenko Škerjanc, Lučki kapetan kapetanije Pula, doc. dr. sc. Juraj Bukša, direktor nautike ACI d.d. te doc. dr. sc. Donald Schiozzi, ravnatelj Lučke uprave Rovinj.

Sudionici panela o utjecaju nautičkog turizma na okoliš i njegovu zaštitu bili su Marno Milotić, ravnatalj Nacionalnog parka Brijuni, dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora Rovinj, Luciano Beg, zamjenik predsjednika Strukovne grupe održavanje i popravak plovila ŽK Pula, direktor Marservis d.o.o. i Boris Vukušić, predsjednik Udruženja male brodogradnje HGK, direktor Bimex-prom d.o.o.

Ponuda turističkog sektora kontinuirano se mijenja u skladu sa zahtjevima i očekivanjima turista, stoga nautički turizam predstavlja visoku dodanu vrijednost, produljuje sezonu te je jedan od najvećih uzdanica hrvatskog turizma, a nema sumnje da će to biti i u budućnosti. No, budući da je more još uvijek glavni resurs koji privlači goste, svaki rast i razvoj treba biti promišljen, vodeći računa o simbiozi ovog prirodnog resursa i gospodarstva, zaključeno je na konferenciji.

Projekt KLIK Pula provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2014.-2020. Projekt se provodi u suradnji sa sljedećim partnerima: Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Grad Pula - Pola.


44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page